BESYO ve SBF Nedir?
BESYO kelime anlamı ile Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu demektir. Türkiye de ki spor üniversitelerinin pek çoğu yenilenen ismi ile Spor Bilimleri Fakültesi adını almışlardır. SBF bunun kısaltmasıdır. Okulların süresi 4 yıldır ve aralarında temel büyük bir fark yoktur.
Spor bilimleri alanında bir üniversite eğitimi almak için sporcu olmak veya lisanslı olmak şart mı?
Lisanslı sporcu olmak kesinlikle şart değildir. Lisanlı olmanın ekstra puan kazandırdığı yetenek sınavları veya lisanslı olmadan başvuru yapılamayan üniversiteler olmasına rağmen lisanlı olmadan girilebilecek pek çok üniversite bölümü bulunmaktadır.
Kaç tane spor bilimleri üniversitesi (BESYO) var?
Bu sayı özel üniversitelerin spor bölümleri açması ile her yıl artmaktadır. Şu anda İstanbul da 10 un üzerinde Spor Bilimleri üniversitesi Türkiye genelinde ise 60 ın üzerinde Üniversite bulunmaktadır.
YGS ile mi LYS ile mi giriş yapılıyor?
Bu soru aslında eksik bir sorudur, çünkü X üniversitesi YGS ile mi LYS ile mi alıyor şeklinde bir sorunun ancak cevabı olabilir? Türkiye genelinde 60 üzerinde üniversite bulunmakta ve hepsi farklı tipte sınav yapıp farklı puan türünde öğrencileri değerlendirmekte kimi okul YGS ile kimi okul LYS ile tercih üzerinden kayıt almaktadır.
Yetenek sınavları hangi tarihte başlıyor?
Her üniversite kendi yetenek sınav içeriğini kendisi belirlediği gibi yetenek sınav tarihlerini de kendisi belirlemektedir. Bu yüzden her yıl okulların sınav takvimleri değişmektedir. Mayıs ayı ile ekim ayları arasında yetenek sınavları gerçekleşmektedir.
YGS de baraj puanını geçsem yeterli mi?
Kesinlikle yeterli değildir baraj puanını geçmek sizi yetenek sınavına sokar ancak okula girmek için yeterli olmaz. YGS den alacağınız puan ne kadar yüksek olursa o kadar başarılı olursunuz. Ayrıca pek çok devlet üniversitesinin yetenek sınavı giriş puanı baraj puanının çok üzerindedir. Lütfen 150 yi geçen herkes girebilir cümlesi sizi yanıltmasın 150 yi geçen öğrenciler sadece sınav deneyebilirler özel okulları kazanabilirler veya kontenjanın dolmadığı bir okulda ancak şansları olabilir. Özel bir durumu olmayan 200 puanın altında hiçbir öğrenci İstanbul Marmara Kocaeli Sakarya Edirne gibi üniversitelerde öğretmenlik bölümüne bu güne kadar girmemiştir.
Yetenek sınavlarında başarılı olmak için antrenmanlara ne zaman başlamak gerekiyor?
YGS den sonra nisan ayında başlamak yeterli olacaktır. En fazla 8 10 haftalık bir çalışmanın ardından öğrenciler yapılacak salon çalışmaları ile 3 aylık bir sürede öğrenciler yetenek sınavlarına fazlası ile hazır olacaklardır.Erken antrenmana başlamanın yetenek sınav performansına herhangi bir etkisi yoktur.
Özel üniversiteler ile devlet üniversitelerinin farkı var mı özel üniversiteler daha mı kötü ?
Alınan diplomaların birbirinden herhangi bir farkı yok. Ancak üniversiteler arasında ki farkı okulların akademik kadroları yaratmaktadır. Hangi üniversitenin Akademik kadrosu sektörle daha yakından ilgili ise öğrenciler o üniversiteleri tercih etmelidirler. Özel okulların akademik kadrolarının incelenmesini öneriyoruz öğrencilerimize pek çok devlet okulundan daha iyi eğitim ortamı olan özel okul bulunmaktadır.
Bir hazırlık kursuna gitmeden kazanabilir miyim?
Zor çünkü okulun yolunu bile bulamazsınız mesela Marmara Üniversitesi Spor bilimleri fakültesi nerede yada nasıl gidilir. Daha yolunu bile bilmediğin bir okulun yetenek sınavında bir yarışın olduğunu ve bu yarışta iyi sporculuğun yetmediğini en iyi olmanın gerektiğini bilmenizi isteriz. Kaliteli sizi bilgilendiren geçmişi olan gerçek spor eğitmenlerinden yardım almanız başarı ihtimalinizi artıracaktır.
Yetenek sınavlarında torpil var mı?
Kesinlikle torpil yoktur. Torpil ile hazırlanmak arasında fark vardır torpil sınava girmemiş yada başarısız olmuş öğrencilerin okula girmesi demektir. Öğrencilerin bilgilendirilmesi yetenek sınavlarına hazırlanması ve sınavda yapılan yönlendirmeden dolayı başarılı olmaları torpil değildir.
Yetenek sınavları neden her okulda farklı?
Çünkü her üniversitenin yönetimi farklı akademisyenler tarafından yürütülmekte bu sebepten her okul kendi sınav biçimini kendisi belirlemektedir. Almak istediği öğrenci tipine göre yetenek sınavı yapmaktadır.
Spor bilimleri mezunu biri iş konusunda sıkıntı çeker mi?
Çekmez iş konusunda hiç bir problem yok spor sektörü çok gelişti. Peki neden bu kadar mezun işsiz diyeceksiniz. Kimsenin işsiz olduğu yok 4 yıl boyunca yan gelip yatmış kendisini hiç geliştirmemiş kişilere yapabileceğimiz bişey yok bu gün bütün fitness merkezleri kadın eğitmen arıyor bütün futbol kulüpleri kaliteli antrenörler arıyor. KPSS de öğretmenlik bölümleri içerisinde en düşük puanla girilen öğretmenlik bölümlerinden biri beden eğitimi öğretmenliğidir. Lütfen kendini geliştirmemiş vasat kişilerin lafı ile hareket etmeyiniz. Maalesef pek çok beden eğitimi öğretmenimiz de işlerini iyi yapmamaktadır. Beden eğitimi öğretmeni olup ne olucaksın diye öğrencilere yanlış yönlendirme yapmaktadırlar.
Okullarda beden eğitimi öğretmenliği dışında hangi bölümler var?
Spor yöneticiliği rekreasyon antrenörlük başta olmak üzere çeşitli bölümler bulunmakta. Bu bölümlerin temelde birbirinden herhangi bir farklı bulunmamakla beraber öğretmenlik bölümü okumamış antrenörlük yönetim yada rekreasyon bölümlerini bitirmiş olan eğitmenler ancak formasyon almaları halinde devlet okullarında kadrolu öğretmenlik yapabilmektedirler.
Üniversiteler de hangi dersler görülmekte nasıl bir eğitim alınmakta?
4 yıllık fakülte olan spor bilimleri üniversitelerinde tahmin edilenin aksine tüm dersler uygulamalı değildir. Yalnızca sportif dersler bulunmamaktadır. Hukuk, işletme, türkçe, tarih, anatomi, fizyoloji, psikoloji, gazetecilik, müzik gibi pek çok farklı dersler görülmektedir. Tabiki alan içi spor bilimleri uygulamalı dersleri her dönem verilmekte ancak yalnızca derslerin uygulamalı olmadığını bilmelisiniz.
Futbolcuyum (basketbol, yüzme, boks yada herhangi bir branş) sınava futbol dan mı gireceğim?
Branşınızdan sınava girmeniz gerekmemektedir. Futbolcu olduğunu için futboldan girmek zorunlu değildir. Branş sınavı yapılan okullarda istediğiniz branşı seçebilirsiniz. Branş sınavı yapılmayan okullarda zaten branşın bir önemi yoktur. Sınava katılan tüm adaylar aynı parkur u yapmaktadır.